ORDER FOR NEXT WEEK MONDAY & THURSDAY!

FirstBeat hyvinvointianalyysi - Testi ja tulokset

Teimme FirstBeat hyvinvointianalyysin tai yleisemmältä nimeltään sykevälimittaustestin. Hyvinvointianalyysi kertoo yksilötasolla Stressin ja siitä palautumisen määrää, unen laatua ja palauttavuutta, liikunnan vaikutusta sekä energiankulutusta.

Kolmen vuorokauden sykevälimittaukseen kuului:

  • Mittalaitteen toimituksen ja palautuskuoren.
  • Henkilökohtaisen Hyvinvointianalyysi-raportin sähköpostitse.
  • 45 min puhelinpalautteen Firstbeatin asiantuntijalta.
  • Toimenpidesuositukset hyvinvoinnin parantamiseksi.

Omat odotukset ennen testiä. Mielestäni nukun liian vähän ja unen laatu ei ole kovin hyvää. Olen jo jonkin aikaa ollut huolissani omasta jaksamisestani sillä töitä tulee tehtyä joskus aamusta iltaa ja mukaan mahtuu vielä 6-8 tuntia treenaamista viikossa. En silti tunne olevani väsynyt, mutta koska aika ei tunnu riittävän päivän tehtäviin, niin oletan ettei se riitä tarvittavaan palautumiseenkaan.

Testi alkoi täyttämällä perustiedot netissä jonka jälkeen pääsin tekemään päiväkohtaiseen kalenteriin päivittäiset tapahtumani. Koitin olla mahdollisimman tarkka merkinnöissä ja erottelin muun muassa työpäivän ajalta eri palaverit kalenteriin. Testausajaksi valitsin mahdollisimman monipuoliset päivät. Mukana oli yksi pitkä 13 tunnin työrupeama, yksi rennompi päivä, pari treenikertaa ja yhtenä iltana muutama annos alkoholia.

Sitten tuloksiin. Päivä yksi

Ensimmäinen päivä oli pitkä ja työt jatkuivat myöhään iltaan asti. Työmatkaan kuuluu kävelyä jonkin verran asemien välillä joka testissä näkyy kevyenä liikuntasuorituksena.

Aamulla oli heti pieni stressipiikki, mutta yllättäen sosiaaliset kanssakäymiset ja tuttu aihe saivat aikaan pienen palautumisen keskipäivän palaverien aikana.

Ennen illan työhön liittyvää tapahtumaa sain otettua lyhyet päiväunet jotka näkyvät myös lyhyenä palautumisena. Eniten stressipiikkejä syntyi lavalla olemisesta tapahtuman aikana. Illalla pieni rentoutumisharjoitus ja 7h 15min uni oli lähes keskeytymätöntä. Stressin ja palautumisen tasapaino 95/100 eli hyvä. Unen palauttavuus 80/100 ja sekin hyvä.

Päivä kaksi

Tämä päivä oli palautteen antajan mukaan oppikirjaesimerkki miltä päivän pitäisi näyttää. Työ ei ollut erityisen stressaavaa ja jälleen palautumista oli päivän aikanakin.

Illalla pari tuntia kestänyt liikuntasuoritus joka paransi aerobista kuntoa. Illalla pieni rentoutuminen ennen nukkumaan menoa jonka jälkeen uni on pelkkää paksua vihreää palautumista.

Stressin ja palautumisen tasapaino 100/100, ja unen palauttavuus 100/100.

Ylltyksenä liikuntasuoritus joka testin mukaan oli kohtalainen vaikka ainakin omasta mielestäni vedin kovan treenin ja yritin päästä maksimisykkeisiin. Toisaalta yritys oli sen verran kovaa, että sykemittari irtosi kesken treenin ja se toki vaikuttaa tuloksiin hieman.

Päivä kolme

Jälleen hyvää palautumista kesken työpäivän. Iltapäivällä kevyt liikuntasuoritus. Illalla tuli nautittua noin 4-5 annosta alkoholia joka näkyy unen epätasaisuutena ensimmäisen 2-3 tunnin aikana, mutta ei häirinnyt kuitenkaan koko yöunta. Stressin ja palautumisen tasapaino 100/100, ja unen palauttavuus 82/100.

Lopputuloksena olin positiivisesti yllättynyt. Olin odottanut negatiivisempaa lopputulosta stressin ja kuormittamisen sekä palautumisen tasapainoon liittyen. Kuitenkin testin mukaan palautumista päivien aikana tapahtuu enemmän kuin kuormitusta.

Lisäksi unen laatu oli odotuksista poiketen todella hyvää ja palauttavaa. Sykevälivaihtelu oli unen aikana parhaimmillaan 91ms ja kiitettävän raja ylittyy jo 41ms kohdalla. Leposykekin oli 37, joka on kohtalaisen alhainen.

Testin kokonaispisteet 75/100. Pisteitä olisi vielä voinut lisätä kovemmalla urheilulla, mutta näihin päiviin sitä ei enää mahtunut.

Mitä tästä opittiin. Vähintään lopetan turhan stressaamisen oman jaksamisen suhteen, sillä ainakin nykyisellä päivärytmillä ja kuormituksella ehtii vielä palautua.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published